czwartek, 22 października 2015

banana bread muffins

ten przepis robię z zamkniętymi oczami. w oryginale występuje w krótkiej keksówce, ale ja jako z racji -o dziwo- jej nieposiadania najczęściej stosuje metodę "zamień każde ciasto w muffinkę". pieką się tym samym dużo krócej, nie wysychają jak to tzw. loaf ma w zwyczaju i są idealne na uczelnię/do pracy. nie wiem czy można znaleźć osobę, która ich nie robiła, ale jeżeli taka istnieje to serdecznie polecam ten przepis.

składniki na 12 muffinek:
3-4 bardzo dojrzałe banany
1,5 szklanki mąki
1/3 szklanki roztopionego masła bądź oleju
ok pół szklanki cukru (jeżeli banany są bardzo słodkie i ciemne można dodać nawet trochę mniej)
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli

1. banany rozgnieść widelcem
2. do masy dodać roztopione masło/olej
3. wmieszać cukier, cukier wanilinowy oraz jajko
4. na koniec masę połączyć z sypkimi składnikami: mąką, sodą oczyszczoną i szczyptą soli
5. papilotki do muffinek napełniać ciastem do 3/4 ich wysokości
6. piec ok 35-40min w temp 170oC aż zbrązowieją (do tzw. suchego patyczka)

note: do mieszania radzę użyć widelca lub szpatułki, jak to zalecane do muffin nie można ich wymieszać za dobrze, jedynie do połączenia wszystkich składników. inaczej mogą być zbite.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz